27 Mayıs 2010 Perşembe

STAR KIBRIS GAZETESİNİN YAZARLARINDAN İPEK HALİM'İN YAZISI( DAÜ İLETİŞİM FAKÜLTESİ HOCALARINDAN)


Doğu Akdeniz Üniversitesi, İletişim Fakültesi
her sene Mayıs ayında DAÜ bahar şenliklerinden önce İletişim Fakültesi olarak ayrıca bir festival düzenliyor.

İletişim Festivalinde, satışlar yapılıyor. Bir çok standlar kuruluyor.
Öğrencilerin yaratıcı projeleri sergileniyor.
Okulun müzik grupları sahne alıyor.
Filmle gösteriliyor.
Deneyimli gazeteciler, genç yönetmenler konuk olarak festivale katılıyor ve deneyimlerini paylaşıyorlar.
Geçmiş senelerde Cenk Mutluyakalı, Sami Özuslu, Koca kafalar ekibinin bir kısmı, Öztoprak Dans okulu, Ayhatun Ateşin, Festivale katılan isimlerden bazılarıydı. Ayrıca, su altı fotoğraçılık dersini alan öğrencilerin fotoğrafları sergileniyordu. Dört sene önceki Festivalde Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun yazmaları da sergilenmiş ve büyük ilgi toplamıştı.

Bu sene DAÜ İletişim Fakültesi Festivali 5-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.
Yine öğrencilerin yaratıcı çalışmaları sergilenecek, Satışlar yapılacak. Müzik kulüpleri sahne alacak. Şovlar, danslar yapılacak.
Festivalde ayrıca Kıbrıs kültürünü yansıtan el işleri de sergilenip satışa sunulacak.

Bu seneki konuk da geçen senelerdeki gibi oldukça heyecan verici bir isim. Anadolu Üniversitesi, İşletme Fakültesinden Prof. Dr. Yavuz Odabaşı geliyor.
Tüketici davranışları, tüketim kültürü, pazarlama iletişimi, post modern pazarlama ve bütünleşik pazarlama iletişimi konularında birçok araştırma yapıp bu alanlarda kitapları olan Odabaşı, 5 Mayıs, saat 10:00’da DAÜ, İletişim Fakültesi, Yeşil Salonda
‘Bütünleşik Pazarlama İletişiminin Yeni Boyutu’ üzerine bir sunum yapacak.
Heyecanla bekliyorum!
***
Ayrıca, açılışının 30 Nisanda yapıldığı, Medyada Cinsiyetçilik adlı araştırmanın neticelerinin paylaşıldığı ilginç sergide Pembe Salonda devam edecek.
Doç. Dr. Hanife Aliefendioğlu’nun lisansüstü öğrencileriyle gerçekleştirdiği bu araştırmada, Kuzey Kıbrıs’ta yayınlanan gazeteleri araştırmışlar.
Medyanın eğitici, öğretici, eğlendirici etkilerinin olduğunu daha da önemlisi ‘gerçekliğimizi’ oluşturma yönündeki özelliğinin de bilinmesi gerektiğini vurguluyorlar.
Basında çıkan tüm yazıların, fotoğrafların seçilerek, bazı farklı süzgeçlerden geçerek yayınlandığının altını çiziyorlar. Birçok olay arasından sadece bazıları seçilip gazetede yer alıyor. O olayların kime neye göre daha önemli olduğu düşünülmesi gereken bir konudur, diyorlar. O gün seçilen başlık birden toplumun gündemi oluyor.

Medyaya eleştirel bir bakışla yaklaşan öğrenciler, Kıbrıs Türk basınında kadının nasıl temsil edildiğine bakmışlar.
Ne kadar kadın köşe yazarı olduğuna, kadınlar hakkında çıkan haberlerin nasıl yer aldığına, spor sayfalarına, başlıklara, magazin sayfalarına ve baş sayfalara bakıp, incelemeler yapmışlar.

Araştırmalarında, kadınların temsiliyetlerinin belli alanlarda kısıtlı kaldığının altını çiziyorlar.
Kadınlar genellikle güzellik, aile sağlığı, ev idaresi konularında veya mağdur, kurban durumunda yer aldığını vurguluyorlar.
Kadınları ayrıca mini etekli, bikinili, seks objeleri olarak görüyoruz.
Gazetelerden orijinal sayfaları kesip sergileyen öğrenciler, kadınların nasıl temsil edildiğini bu sergide gözler önüne sunuyor.
Bu çalışmaya Kıbrıs Türk Kadın Dayanışma Konseyi de destek vermiş.
Konseyde üzerinde çalışma yaptığı gazete örneklerini bu sergide de bir kez daha meraklısıyla paylaşıyor.

DAÜ, İletişim Fakültesi öğrencileri, neden Farrah Fawcett’in ölüm haberi ünlü oyuncunun gençlik dönemine ait seksi fotoğrafları ile veriliyor veya Müjde Ar’ın hukuksal sorunlar yaşadığı haberleri, sanatçının filmlerinden alınmış seksi pozlarıyla yayınlanıyor diyor sorguluyorlar.
Eğer kadınlar belli kalıplar içerisinde sadece belli alanlarda temsil ediliyorsa, erkeklere oranla daha az yer alıyorsa, yer aldığımda da ya seks objesi ya da zayıf, mağdur olan durumundaysa bu temsiliyetin kadın kimliğini yorumlamamızda/tanımlamamızda/oluşturmamızda nasıl etkileyeceğini çok ciddi bir şekilde sorgulamalıyız.

Serginin bir diğer çarpıcı tarafı da, öğrencilerin çalışmalarını, arkadaşları, hocaları ve oplumla paylaşma istekleriydi. Açılışta, Fakültenin öğretim üyeleri, öğrenciler, Kıbrıs Türk Dayanışma Konseyi üyelerinden bazıları, ve konunun meraklıları vardı.
Dekan, Prof. Dr. Tuğrul İlter’de açılıştaydı ve öğrencilerine destek verdi.
Sergi 10 Mayıs’a kadar, DAÜ, İletişim Fakültesi, Pembe Salonda devam edecektir.
Tüm hocalara ve öğrencilere bu değerli çalışmalarından ve bunu sergileyip bizlerle aylaştıklarından dolayı çok teşekkürler. Tebrikler.... İyi pazarlar (STAR KIBRIS GAZETESİ)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder